Les bøker i senga

Hverdagen kan være travel, og det er ikke sikkert det er så mye tid til overs til å lese. Kanskje finner du heller ikke ro og stillhet til å lese. Da kan du ta med deg en god bok på senga og nyte en fredelig lesestund før du sover. Mange pleier å lese på senga når de er barn, eller få en forelder til å lese for seg. Men det er faktisk mange fordeler med å lese på senga også etter at du har blitt voksen.

 

Lesing roer ned kroppen

 

Når du leser, roer du deg ned, og derfor kan en god bok hjelpe deg til å sovne raskere og sove bedre. Det gjelder selvsagt å velge den rette boka, for en skummel bok er kanskje ikke det beste valget rett før du skal sove. I hvert fall ikke dersom du bor alene og er litt mørkredd. Velg heller en morsom bok eller en fantasifull bok. Romantiske bøker er også en favoritt blant de som leser på senga. En bok som får deg til å tenke altfor mye kan derimot gjøre det vanskeligere å sovne. Velg en boksjanger du liker, og les et kapittel eller to hver kveld.

Gjør sengelesingen ekstra koselig

Legg gjerne et par ekstra puter i senga, slik at du kan støtte deg mot dem når du leser. Ha en god lampe på nattbordet og ha gjerne et pledd eller en morgenkåpe du kan ha over deg når du leser. Dette er spesielt viktig om vinteren. Fine sengesett, vakre sengekapper og myke laken gjør også både lesestunden og søvnen mer behagelig. Det skal være fristende å legge seg, så pass på å gjøre både soverommet og sengen fin og innbydende.

Bøker er bedre enn skjerm

Det er ikke bra å se på skjermer før du skal sove. Det blå lyset fra TV, dataskjermer eller eller mobil gjør det vanskeligere å sovne, og det kan til og med være lett å bli sittende for lenge foran skjermen, slik at du legger deg senere enn du bør. Har du derimot en god bok å glede deg til, velger du kanskje å legge deg litt tidligere, slik at du kan lese litt mer. Mens skjermlys holder deg våken, bidrar bøker til at du slapper av. Bøker kan også gi deg fine drømmer, fordi lesing setter fantasien i sving. Boka du leser før sengetid skal være forbeholdt nettopp denne tiden av døgnet, og den skal lokke deg i seng tidligere. Igjen gjelder det altså å velge en bok du liker å lese.