Fordelene ved å begynne å lese akkurat nå

Lesing som en hobby har gått i nedadgående trend hos barn og voksne de siste tiårene. Nå er det altså mindre uvanlig å lese for de fleste aldersgrupper, men hvorfor? Det er vanvittig mange fordeler ved å lese bøker, og med så mye god litteratur utgitt kan man aldri gå tom. Man har bøker for alle sjangre; alle aldre. I denne artikkelen ønsker vi å se på hvorfor folk burde starte å lese igjen—og hvorfor det aldri er for sent til å ta opp en lesebok.

 

Bygger på viktige egenskaper

Lesing er så klart en av menneskets mest nyttige ferdigheter. Det brukes i sammenheng med skolen, men også i de fleste yrker. For en som jobber med å bygge hus er det for eksempel viktig å forstå instrukser og manualer, selv om yrket er generelt forbundet med fysisk arbeid. Evnen til å lese raskere enn andre har også en innflytelse på andre viktige egenskaper, fra å bygge et variert og utfyllende vokabular til å forstå kontekst.

En hobby som er interessant og produktiv

Nå som vi har sett på de generelle fordelene ved å leser, skjønner du kanskje nå hvorfor lesing er en produktiv hobby. For saken er at mange har for mye tid på hendene sine, og da kan det være en gøy måte å fylle tiden med—samtidig som du forsterker dine grunnleggende ferdigheter. Liker du å spille dataspill eller driver med en form for sport, kan lesing også brukes som en pause fra å se for lenge på skjermen og for å hvile kroppen. Det er likevel viktig å huske at alle mennesker er ulike, og noen liker eller kan ikke lese like mye andre. Å høre på bøker gjennom audio er et godt alternativ for slike personer.

Opplev en annerledes verden—med ditt eget perspektiv

Lag en koselig og liten plass hvor du kan nyte boken din, slik at du kan teleportere til en annen verden. Dette kan være i sengen, på sofaen, eller et helt eget sted—med myke ryetepper og passende veggdekor. Når du føler deg komfortabel, er det på tide å lese et par sider.

Disse sidene kan være fylt med spreke person- og miljøskildringer, eller kun dyster dialog. Bøker er skrevet av forfattere som ønsket å fortelle sin fortelling eller historie gjennom ord, og reisen de tar deg med på vil forandre seg fra bok til bok. Når du leser vil du samtidig tolke en setning på din egen måte.

Utfordre synspunkter

En bok er nødvendigvis ikke bare nyttig for underholdning, da lesing kan være så mye mer. Å lese bøker knyttet til historie, filosofi, politikk eller det mentale kan utfordre perspektiver, og måten du ser verden på. Slike bøker trenger heller ikke være fagbøker—man finner disse emnene like ofte i skjønnlitteratur. Tematikken kan være underliggende eller svært tydelig.