Gjør det selv-bøker

En ganske ny form for litteratur er gjør det selv-bøkene som dukker opp innenfor nesten alle tenkelige kategorier. Der hvor man tidligere var nødt til å ty til håndverkere finnes det nå et stort utvalg ressurser for hvordan man på egen hånd kan fikse selv de mest kompliserte ting.

Disse gjør det selv-, eller DIY-bøkene har blitt spesielt populære når det kommer til oppussing. Det er ikke til å stikke under en stol at det fort kan bli ganske dyrt å hyre inn kvalifiserte håndverkere, så her kan man spare mye penger dersom man finner ut av hvordan man kan gjøre ting selv. Én grunn til at dette kanskje ikke har vært fullt så vanlig tidligere er nok at man har vært redd for å gjøre feil, og dermed ende opp med et enda dyrere sluttprodukt enn om man hadde leid inn en proff i første omgang. Her er det gjør det selv-bøkene har gjort sitt viktige inntog. Disse bøkene gir en punkt-for-punktforklaring av hvordan man går frem, akkurat hva man trenger av utstyr og materialer, og oftest med bilder som viser klart og tydelig hva og hvordan ting skal gjøres. Et godt eksempel på dette kan være legging av nye fliser. Her er det mye som kan gå feil, og dersom man ikke gjør det skikkelig risikerer man blant annet vannskader senere, og denne typen feil kan fort bli dyre. En DIY-bok gir informasjon om alt man trenger å vite, og ofte gir de også eksempler på hva man ikke må gjøre og hvordan man kan unngå feil.

 

Gjør det selv-bøker er også blitt populære i forhold til innredning, og hvordan man selv enkelt og billig kan lage eller oppdatere møbler og pyntegjenstander. Veldig mange av disse DIY-bøkene handler om å personalisere sitt eget hjem, men også å gjøre det så billig som mulig. I tillegg finner man også ofte morsomme oppskrifter på hvordan man kan omgjøre klesplagg, bruke gamle ting på nye måter og hvordan man kan unngå å kaste ting som heller kan resirkuleres eller gjenbrukes på en helt annen måte.