Omgivelsene teller – også når man leser

Mange nordmenn er glade i å lese. Vi leser krim, vi leser romaner, vi leser klassisk litteratur og fagbøker. Alle byer, tettsteder og landsbyer har minst én bokhandel der lokalbefolkningen kjøper inn nye bøker med jevne mellomrom. Mange trodde at vanlige bøker (papirbøker) skulle bli borte etter at smarttelefonene invaderte livene våre, men den gang ei – interessen for bøker har bare steget. For nå er det litt stas å ikke stirre ned i telefonen.

 

Bøker viser en viktig side av deg

Sitter man med en bok i hånden, viser man at man vet det finnes andre ting her i livet enn Facebook-nyhetene. Man viser en interesse for kunnskap, og dette har blitt ganske så attraktivt i det 21. århundret. Dessuten er det bevist at langvarig bruk av smarttelefonen er skadelig for øynene, spesielt om man leser liten skrift mens man er på farten. De små skjermene gir ikke den samme oversikten som “ekte” bøker, og strålingen er som sagt skadelig. Dessuten opplever mange nordmenn at det er vanskelig å lese fra telefonen.

Nyt en god bok med velbehag

Derfor kjøpes det fortsatt tusenvis av bøker landet rundt hver bidige dag. Men det vi ville ta opp var omgivelsene våre, altså omgivelsene rundt deg når du leser. Det er utrolig vanskelig å lese når du står, eller mens man lager mat. Det er vanskelig å lese mens man er på jobb, og når man sitter på bybussen. Lesing bør uansett helst gjøres fra en god sofa, og da fra en sofa som støtter kroppen, spesielt ryggen. Utvalget av sofaer er enormt, men folk flest går for de variantene som ser kulest ut. I stedet bør man kjøpe en solid sofa som er god å sitte i og som har armstøtte. Får du med deg en god lampe med leselys i tillegg, er det gull verdt. Du må nemlig kunne koble av fra verdenen rundt deg når du leser, og sofaen bør hjelpe deg med dette.

Sitt eller ligg rett

Mange velger forresten å ha to sofaer i hjemmet – en for familiekveldene, og en for lesing. Lesesofaer er gjerne mye mindre enn de store man har i stuen, og er ikke skapt til å legge seg horisontalt. De må ha en rimelig hard ryggseksjon, og være høye nok til at føttene så vidt kan stå flatt. Slik får man en optimal posisjon mens man leser, og kan dermed fordype seg i verdenen som utspiller seg i boken.