Godt leselys til lesingen

Det er dager, hvor det absolutt ikke er noe bedre enn å sitte hjemme og lese en god bok. Man kan si mye om fjernsyn, mobiltelefoner og iPads, men det er altså ingenting som å holde på papir. Man får simpelthen en helt annen ro ved å lese bøker, enn ved å underholdes ved hjelp av andre medier.

 

I prinsippet burde man ikke behøve noen unnskyldning for lese en bok. De fleste av oss har dessuten muligheten til å dra på biblioteket, og låne all verdens mulige klassikere, nyheter, biografier og historier. Det er allikevel noen tidspunkter vi foretrekker å lese mer på enn andre. Det gjelder ikke minst i påsken.

Et kreativt reklamestunt for over 80 år siden var tydeligvis alt som skulle til for vi nordmenn kaster oss over litteraturen i påsken – men ikke hvilken som helst lektyre, det skal selvfølgelig være krim!

 

”Bergenstoget plyndret i natt”

Det var i 1923 at det hele startet, ifølge myten. De unge bergensforfatterne Nordahl Grieg og Niels Lie hadde ingen penger, og bestemte seg for å skrive en kriminalroman for å tjene litt ekstra penger. De gikk under pseudonymet Jonathan Jerv, og forfattet hvert sitt kapittel. På palmelørdag hadde Gyldendal en reklamekampanje med bokens tittel ”Bergenstoget plyndret i natt”. Faktisk var reklamekampanjen så vellykket, at det var mange som ikke skjønte at det bare var reklame. De trodde at toget faktisk var ranet. Etter denne utgivelsen ble det vanlig å lansere kriminalbøker i påska.

 

Mord og mysterier i helligdagene er et særnorsk fenomen. Selv om det finnes fantastisk dyktige krimforfattere i våre naboland, er det ikke noen spesiell tradisjon for å lese dem i påsken.

 

Kriminalromanene er utrolige populære, og er en enkel form for underholding.  Det er dramatisk og spennende, samtidig med at vi som leser er med på å løse mysteriet. I den skandinaviske kriminalroman er det dessuten tradisjon for å skildre en sosial virkelighet ved siden av mysteriene.

Men krim og påske hører ikke bare til i papirformat. Siden 1976 har NRK gitt oss skumle påskekvelder. Påskekrim på tv er uhyrlig populært, men det kan allikevel ikke måle seg med krim på trykk. For at det ikke skal bli alt for skummelt, så er det viktig med godt leselys. Bauhaus har lamper til enhver anledning, også til gode lesestunder. Du kan se utvalget her. Man skal også huske på å sitte godt, slik at fantasien uhindret kan løpe løpsk. Da kan det være fint med en god stol fra www.unoliving.no. Her finner du helt sikkert en stol som passer til akkurat det du har lyst til å lese.