Kjente forfattere i Norge

I Norge har vi produserte kjente forfattere i mange ulike sjangere, og vi har til og med tatt hjem tre nobelpriser i litteratur.

Den realistiske litteraturen fra årene mellom 1860 og 1890 har fått æren for det som senere er blitt kalt den litterære gullalderen i Norge. I denne tidsperioden var det mange norske forfattere som gjorde seg kjent gjennom sine synspunkt i samfunnsdebatten, og spesielt var det fire forfattere som skilte seg spesielt ut. Henrik Ibsen, Alexander Kielland, Bjørnstjerne Bjørnson og Jonas Lie er i ettertid blitt tillagt navnet “de fire store” på grunn av deres bidrag til realismen og naturalismen. Bjørnson var også den første nordmannen, og kun én av tre, som har vunnet en nobelpris i litteratur. Han ble tildelt prisen i 1903.

Neste nordmann ut med en nobelpris i litteratur var Knut Hamsun i 1920. I motsetning til Bjørnson og resten av de fire store var Hamsun ikke en tilhenger av den realistiske og naturalistiske litteraturen. Han regnes i stedet som opphavet til den moderne psykologiske litteratursjangeren, hvor det legges stor vekt på følelseslivet og de indre hendelsene og hvordan de er knyttet til den eksterne handlingen. Hamsuns debutroman “Sult” var det første eksempelet på denne typen litteratur.Kjente forfattere i Norge 2

I 1928 sikret Norge seg enda en nobelpris, denne gangen gjennom en kvinnelig forfatter. Sigrid Undset er kjent for sine kraftfulle beskrivelser av middelalderens samfunn og hverdagsliv i Norge, og hun er kanskje aller mest kjent for trilogien Kristin Lavransdatter. Sigrid Undset var ikke redd for å heve stemmen om viktige samfunnstema, og ble nødt til å forlate landet i 1940 på grunn av sitt sterke engasjement mot Hitler og nazismen.

I senere tid har ingen norske forfattere klart å komme seg helt opp på samme nivå som disse i form av en nobelpris, men det finnes en rekke utrolig viktige norske forfattere som ikke er like kjent i utlandet og som kanskje ikke har fått all erkjennelsen de fortjener. Verdt å nevne, som et minimalt utvalg, er Jostein Gårder, Amalie Skram, Alf Prøysen, Ingvar Ambjørnsen og Halldis Moren Vesaas.

mts_howto