Bøker og språk

Bøker og språk henger naturlig sammen. Det er antagelig ikke noe overraskende i akkurat det. Men har du tenkt over at en brennende interesse for en forfatter eller en bokserie kan lede til at du lærer deg et nytt språk eller blir flinkere i et språk du kan fra før?

Barn og leseglede

Barn lærer å lese ved seks års alderen og det oppmuntres tidlig til leseglede. Ved mange skoler kan barna ta lesediplom for et spesifikt antall leste sider, og mange biblioteker arrangerer lesekonkurranser om sommeren eller i andre ferier, nettopp for å oppmuntre barn til å lese. Når barna leser bøker på sitt eget morsmål blir de flinkere i dette språket. De får bedre ordforråd og lærer flere måter å uttrykke seg på.

Spennende ting kan skje når litt eldre barn oppdager favoritter blant utenlandske forfattere. Kanskje det enda ikke har blitt utgitt like mange bøker på norsk og dermed kan barna bli inspirert til å lese favorittserien sin på for eksempel engelsk. Her er det viktig som voksen å oppmuntre barna, selv om de første forsøkene kan være tunge og vanskelige. Med mestring kommer også lesegleden og iveren tilbake. Det kan være lurt å sette av et visst antall minutter til lesing hver dag, i alle fall mens barnet går på barneskolen. Da kan et fint armbåndsur komme til nytte, og mor eller far kan kjøpe Daniel Wellington klokker til lave priser både som belønning og for å holde oversikt på leseminuttene.

Tegneserier kan vekke kulturinteresse

Tegneserier har alltid vært populært, og mange er vokst opp med både Donald og julehefter. Mange ungdommer forelsker seg i den japanske utgaven av tegneserier, kalt manga. Dette er en mer grafisk og kompleks versjon av våre vestlige varianter. Takket være denne interessen er det mange som har lært seg mer om japansk kultur, og flere har oppdaget en interesse for et fremmed språk. Det er morsommere å lære japanske ord og uttrykk når dette har en direkte virkning på din nyoppdagede leselyst. Mens husets ungdom leser manga og går på oppdagelsesferd i en ny kultur, kan du sjekke ut nettsiden Cahetu. Her finnes dansk design til hele huset, blant annet fra merket Skagerak. Kjøp Skagerak online her og skap en lun og hyggelig lesekrok hjemme. Å ha en hjemlig og vakker base fylt av møbler og interiør i dansk stil, gir ro til hodet slik at man kan dykke ned i bøker, språk og møte med andre kulturer.

Å lese åpner opp for ny kunnskap

Bøker eller tegneserier er en viktig vei inn i ny kunnskap. Det utvikler interessen for språk, enten det dreier seg om ditt eget morsmål eller veien inn til et fremmed språk. Barnets språk blir rikere, og i tillegg læres det om andre mennesker, kulturer og sosiale settinger. For mange unge er dette også veien inn i en fremmed kultur og et helt nytt språk. Lesing kan trigge nye interesser som kan gi barn og unge mer kunnskap og økt lærelyst. Det er viktig å oppmuntre barn til å lese, være seg korte eller lange tekster, og husk at intet er som et godt forbilde – så les sammen med barna!