Lesing i høst

Halloween er rett rundt hjørnet, og mens noen foretrekker å kle seg ut med halloween sminke og hele pakka er det andre som heller foretrekker å sitte seg godt til rett i en god lenestol med en enda bedre krimbok i hånda. For høsten er virkelig thrillerens årstid, og thrillere kommer i alle slags varianter – fra nordic noir til zombie-litteratur.

Hva er god krimlitteratur?

Dessverre er det ikke sånn at all krim er god litteratur, men det betyr ikke at all krim er dårlig heller. Det finnes nemlig mange gode krimbøker der ute som er verdt å lese. Her skal vi se på noen av disse.

En slik bok er Vuggesang av Leila Slimani. Dette er en perle av en bok, og den franske forfatteren er inspirert av forferdelige barnemord som tok sted på Manhattan i New York. Her er det ikke kun spenningen som gjør boken god, men også et stødig språk hele veien. Dette er en bok som er vanskelig å legge ned, og som du fort ender opp med å lese i ett strekk.

Et annet eksempel er den populære forfatteren John Grisham, som også kommer med ny bok i høst. Grisham er nok et kjent navn for de aller fleste, da flere av bøkene hans også har blitt godt kjent. Det har også bøkene til norske Jo Nesbø blitt, og han har blitt godt tatt imot i flere av verdens aller største land.

Men det at litteratur selger mye, eller er populær, gjør den ikke nødvendigvis god. Likevel er det viktigste at du som leser liker boken du leser, at den gir deg noe – om det er ren underholdning eller et dypere syn på livet. Det er nemlig ikke slik at all litteratur må gjøre begge deler. Det er lov å lese bøker som kun underholder, men det kan være smart å ikke kun lese slike bøker. Du kan nemlig lære mye om seg selv gjennom litteraturen, også i krimsjangeren.

Hvorfor lese om høsten?

Men hvorfor er egentlig høsten en så god tid for lesing av bøker? Det har selvsagt noe med bokhøsten å gjøre, det faktum at de fleste forlagene gir ut de aller beste bøkene om høsten. Men det har også noe med sesongen å gjøre – det er koselig å lese om vinteren. Du kan tenne i peisen, tenne stearinlys, lage en god kopp te og finne fram et pledd før du setter deg ned med en bok. Dette er ekte kos, som hører høsten til. Siden det er mørkt ute passer det ekstra godt med krim, siden atmosfæren i rommet kan være med på å sette scenen for fortellingen. Men du kan jo selvsagt lese krim året rundt, om du ønsker det.

mts_howto